🔍Прочитај ја статијата

Колкаво е нивото на нееднаквост во Македонија?

Автор: Justicia.mkПрегледано: 788 патиОбјавено: 13/02/2017

Oценувањето на Џини индексот е од 0 до 100 поени, 0 изнесува совршено ниво на еднаквост, а 100 изнесува ниво на нееднаквост...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

Кои сектори се најкорумпирани, согласно Глобалниот барометар на корупција

Автор: Justicia.mkПрегледано: 1262 патиОбјавено: 13/02/2017

Глобалниот барометар на корупција, изготвен од Транспаренси интернешнл (Transparency International), ja анализира корупцијата во земјите по сектори. Македонија спаѓа во извештајот за Европа и Централна Азија....

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

Македонија повторно со негативен резултат - 90-то место според Индексот на перцепирана корупција

Автор: Freedom HouseПрегледано: 917 патиОбјавено: 25/01/2017

Македонија повторно со негативен резултат - 90-то место според Индексот на перцепирана корупција, само Косово е во понеповолна позиција....

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

10 совети за успешна прва средба со вашите клиенти

Автор: Justicia.mkПрегледано: 1193 патиОбјавено: 24/01/2017

Каква ќе биде вашата соработка со клиентот во голема мера зависи од тоа каков впечаток ќе оставите при првата средба. Во прилог 10 совети кои ќе ви помогнат да оставите добар впечаток при првиот состанок со вашите клиенти....

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

Пет професии во кои можете да работите со диплома по право

Автор: Justicia.mkПрегледано: 5705 патиОбјавено: 11/01/2017

Правото е веројатно една од најсестраните науки, која нуди многу можности за кариера и успех во различни области. Доколку имате диплома по право, но не сте сигурни во што би се пронашле, постојат повеќе можности за кои имате отворени врати. ...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

Продолжува јавната расправа на ДИК

Автор: Justicia.mkПрегледано: 848 патиОбјавено: 16/12/2016

Денеска во 12 часот ќе продолжи јавната расправа на ДИК за приговорите на партиите. Досега се отфрлени четири приговори на СДСМ и седум на Беса. ...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

Ќе се бираат в.д. претседатели на Кривичен и Врховен суд

Автор: Justicia.mkПрегледано: 803 патиОбјавено: 05/12/2016

Судскиот совет на седница закажана за денеска треба да избере вршители на должности на двата најзначајни судови во Македонија, Основниот суд Скопје 1 и Врховниот суд....

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

УНИЦЕФ повикува на подобрување на услугите за децата со попреченост

Автор: Justicia.mkПрегледано: 531 патиОбјавено: 05/12/2016

На промоцијата на извештајот „Проценка на алтернативни форми на згрижување и услуги за поддршка на семејствата и децата со попреченост“, владините партнери, организациите на лицата со попреченост, родителите на децата со попреченост и експертите диск...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

Презентација на истражување за вклученоста на децата со посебни потреби во редовното образование

Автор: Justicia.mkПрегледано: 485 патиОбјавено: 05/12/2016

Народниот правобранител Иџет Мемет и заменик претставникот на Канцеларијата на УНИЦЕФ, Елспет Ериксон денеска во пресрет на Меѓународниот ден на лицата со посебни потреби ќе го промовираат Извештајот од спроведеното истражување за вклученоста на деца...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

Богат фонд на стручна литература - Секретаријат за европски прашања

Автор: Justicia.mkПрегледано: 1271 патиОбјавено: 01/12/2016

СЕП е основан како посебна стручна служба на Владата на Република Македонија во 2005 година, со трансформација на претходниот Сектор за европска интеграција во рамките на Генералниот секретаријат на Владата. Формирањето на Секретаријатот е резултат н...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

Дали трошоците за економските промотори низ светот се „пари фрлени во ветер“?

Автор: Justicia.mkПрегледано: 592 патиОбјавено: 01/12/2016

Еуростат вели дека нивото на странските инвестиции во Босна и Херцеговина и Македонија во 2014 година е на исто ниво како во 2004-та година, за разлика од останатите земји на регионот каде има зголемување од три до седум пати......

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

Кои политички партии планираат попис на населението во нивните изборни програми?

Автор: Justicia.mkПрегледано: 545 патиОбјавено: 30/11/2016

Македонија е единствена земја во Европа без спроведен попис на населението веќе 14 години, сепак, оваа исклучително важна статистичка операција не зазема значајно место во изборните програми на партиите и коалициите....

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ