🔍Прочитај ја статијата

Говорот на омраза преку слики

Автор: Justicia.mkПрегледано: 681 патиОбјавено: 28/11/2016

Дефиниција, концепт, говор на омраза, слободно изразување, пропаганда ......

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

Говорот на омраза во медиумите: 10 прашања и 10 одговори

Автор: Justicia.mkПрегледано: 633 патиОбјавено: 25/11/2016

Во најширока смисла, говорот на омраза се употребува за сите форми на изразување што шират, поттикнуваат, промовираат или оправдуваат омраза заснована на нетолеранција, врз која и да е дискриминаторска основа. ...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

МРТ во ФУНКЦИЈА на ГРАЃАНИТЕ - инфографик

Автор: Justicia.mkПрегледано: 424 патиОбјавено: 22/11/2016

Предмет на набљудување, клучни наоди, заклучоци, препораки ......

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

ИЗБОРИ 2016: Прв извештај од мониторингот на информативната програма на МРТ1

Автор: Justicia.mkПрегледано: 613 патиОбјавено: 21/11/2016

„МРТ во функција на граѓаните“ е проект кој има за цел да утврди дали и до кој степен Македонската радиотелевизија, во рамките на информативната програма на првиот програмски канал на македонски јазик – МРТ1, ја остварува својата законска обврска да ...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

Демократијата и економијата - топ приоритети за македонците

Автор: Justicia.mkПрегледано: 593 патиОбјавено: 20/11/2016

Македонците рече демократска слобода и просперитет се големи прашања што ќе се утврди како ќе гласаат на изборите во декември - но тие остануваат поделени околу тоа кој е најважен....

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

10 вештини кои секој правник треба да ги поседува

Автор: Justicia.mkПрегледано: 2330 патиОбјавено: 20/11/2016

Иако областите на правото значително се разликуваат по обем и одговорност, сепак постојат неколку основни вештини кои се потребни во повеќето правни области. Доколку се насочувате кон кариера во правото, овие 10 вештини ќе ви помогнат да одите чекор ...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

Институционален молк за детските бракови

Автор: Justicia.mkПрегледано: 769 патиОбјавено: 10/11/2016

Каква е состојбата со податоци за детските бракови во Република Македонија? Дали родителите/децата можат да постапат поинаку? Што е потребно да се направи? ...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

Започна номинирањето за избор на „Сајт на годината“ за 2016 година

Автор: Justicia.mkПрегледано: 531 патиОбјавено: 10/11/2016

Сајт на годината е манифестација на која по седми пат ќе се избираат најдобрите веб сајтови во Македонија во повеќе категории....

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

Што содржи последниот број на „Службен весник на Р.М.“ (бр.202/2016 од 07.11.16)

Автор: Justicia.mkПрегледано: 444 патиОбјавено: 10/11/2016

Информирање за содржината на последниот број на „Службен весник на Република Македонија“...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

Нова Стратегија и цени на Justicia.mk!

Автор: Justicia.mkПрегледано: 3171 патиОбјавено: 27/09/2016

Поради промена на Стратегијата за работење и користење на Justicia.mk, во минатите два месеци, Justicia.mk не беше многу активна во известување за правниот свет во Македонија и поширок. Од тие причини, би сакале да ве известиме дека согласно донесена...

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

МИГРАНТСКА КРИЗА: Високиот комесар на ОН за човекови права Ра'ад Зеид Ал Хусеин бара алтернативи за притвор и депортација на мигранти (дел од говорот)

Автор: Justicia.mkПрегледано: 658 патиОбјавено: 23/09/2016

Високиот комесар на ОН за човекови права Ра'ад Зеид Ал Хусеин во петокот ги повика властите на Македонија да ги прекинат своите систематски политики на протерување и затворање на мигранти....

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
🔍Прочитај ја статијата

КОГА ДОАЃА ЗИМА, НИКОЈ НЕ САКА ДА СТОИ ПРЕД ВРАТА, ОД НАДВОР

Автор: Д-р Дарко Спасевски, Правен факултет „Јустинијан Први” - СкопјеПрегледано: 1622 патиОбјавено: 23/09/2016

Верувам дека референдумот во Британија беше неопходен за да може Унијата да оди во следната фаза на развој, а тоа е креирање на посилна унија, па дури и федерација....

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ