Македонците во Албанија за реципрочно признавање на правата

Автор: Justicia.mk
Прoчитана: 404 пати
Датум на објава: 18/12/2013

Македонците  во Албанија поддржуваат потпишување заеднички договор помеѓу Република Македонија и Република Албанија за реципрочно признавање на правата на македонската заедница во Албанија и албанската заедница во Македонија. Ова, како што пренесува весникот Македониум, било изнесено  на средбата во Тирана, со претседателот Ѓорге Иванов.

 

На средбата одржана во просториите на македонската амбасада, претставниците на Македонците го запознале претседателот Иванов со активностите што ги превземаат во правец на зачувување на македонската култура и идентитет во Албанија, како и со потешкотиите  со кои се соочуваат со изучувањето на мајчиниот македонски јазик, интегрирањето во социјалниот, културниот и политичкиот живот.

 

Претседателот Иванов ги повикал Македонците од Албанија, да бидат обединети за да може да ги остварат малцинските права и да го подобрат својот живот во Албанија.

 


Извор: http://www.dnevnik.mk - Дневник