Судот пресече уште еднаш: Дополнителни 290 милиони долари

Автор: Justicia.mk
Прoчитана: 800 пати
Датум на објава: 23/11/2013

 

Последната вест од војната помеѓу Епл (Apple Inc.) и Самсунг (Samsung Electronics Co. Ltd.) излезе пред некој ден кога на 21 ноември Федералниот суд на Калифорнија му нареди на Самсунг да му исплати на Епл дополнителни 290 милиони американски долари казна заради прекршување односно кражба на патенти за дизајн и дел од функционалните алатки. Овие 290 милиони кога ќе ги додадеме на почетните 550 милиони и на нив кога ќе ги додадеме и дополнителните трошоци се добива вртоглава сума од околу 930 милиони.

 

Историски гледано...

 

Четири дена пред светот да се запознае со паметниот-мобилен од iPhone на Епл (Apple Inc.) во 2007 година, Apple регистрирал 4 патенти за дизајн кои се основаат на генералниот дизајн и форма на уредот. Овие патенти биле проследени со голем број на нови патенти кои вклучуваат 193 слики од графичкиот дизајн и интерфејс (софтверски изглед) на мобилниот кој ги освои сите континенти. Сите овие патенти поткрепени со регистрираните патенти на одредени алатки станаа основа за многу судски спорови од областа на интелектуалната сопственост, воглавно против Самсунг (Samsung Electronics Co. Ltd.), производител на главните конкурентски продукти. Патентната „војна“ резултираше со судири на неколку „фронта“. До јули 2012 година, двете компании беа вклучени во повеќе од 50 меѓусебни судски спорови во повеќе од 9 држави, со вредност од повеќе милијарди долари побарувани меѓусебно.

 

Еден мега-спор кој беше покренат од Епл, е спорот во кој преку федерална тужба од 38 страни од 15-ти април 2011 до судот во Калифорнија, тврди дека уредите на Самсунг ја прекршуваат интелектуалната сопственост на Епл (патенти, марка, корисничкиот интерфејс и дизајн). Поконкретно обвинението сесостои од тврдења за прекршување на патентите, лажни ознаки за потекло, нефер конкуренција, прекршување на сопственост врз марка како и нелегално збогатување. Доказниот материјал приложен од Епл се состои од споредбени слики со цел илустрирање на сличностите на иконите на апликациите. Подоцна се докажа дека сликите се преработувани со цел димензиите и изгледот да изгледаат што е можно по слични, по што следеше и противтужба од страна на Самсунг во која се обвинува Епл за претставување на лажни докази пред судот. Самсунг има покренато тужби против Епл во Сеул, Токио и Менхеим (Германија) за прекршување на патенти од телекомуникациски технологии. Дополнително има поднесено тужби и во Велика Британија и САД по други основи.

 

На крајот да споменеме дека Апл во една своја изјава истакнал дека од самиот почеток не се работи само за пари и патенти туку за напорна работа да се измисли нешто ново кое на корисниците ќе им се допадне и ќе им биде од голема корист. 

 

Маркетиншки трик или не.... прочитајте повеќе околу исплатата во камиони натоварени со монети од 5 американски центи со притискање на овој линк.