1 милијарда американски долари во монети од по 5 центи???

Автор: Justicia.mk
Прoчитана: 390 пати
Датум на објава: 23/12/2013

 

Веста која ја проследи целиот свет во која се пренесува дека Самсунг на Епл му исплатил 1 милијарда во монети во износ од 5 центи натоварени во камиони, всушност не е целосно вистинита.

 

Прво, сумата за која што се зборуваше не била сеуште пресудена во моментот кога веста се рашири низ целиот свет.  Потоа,замислете колку би тежеле 1 милијарда во монети од по 5 центи.  20 милијарди монети помножено со 5 грама ни дава вкупна тежина од 100.000 тони. За пренос на овие монети би биле потребни 2.755 шлепери (секој поединечно би можел да пренесува околу 36 тони).

 

На крај да го спомнеме најважниот факт дека всушност најверојатно не ни постојат толку монети од по 5 центи во оптек поради зголемените цени на бакарот, што ги поттикнало некои луѓе да ги топат.

 

Околу правниот аспект на приказната, се покренале прашања дали е законски дозволено казната да се исплати на таков начин, а од друга страна пак дали е можно Епл да ги одбие пратките. Актот за ковање монети од 1965 (Coinage Act of 1965) во дел 31 u.s.c. 5103, гласи американски валути и монети се законско платежно средство за сите долгови, за јавни давачки, даноци и сите други давачки. Ова значи дека и плаќање во монети е правно валидно плаќање, но сепак не постои одредба која забранува некој приватен субјект да си воведе своја политика на плаќање.

 

Дококлу сакате да дознаете околу што се тужат Самсунг и Епл може да прочитате на следниов линк.