Сараќини: Се интензивира економската соработка меѓу Македонија и Хрватска

Автор: Justicia.mk
Прoчитана: 554 пати
Датум на објава: 26/12/2013

Министерот за економија Ваљон Сараќини денеска оствари билатерална средба со претставниците на официјалната делегација на Република Хрватска, предводена од министерот за економија Иван Врдољак. Лично честитајќи го зачленувањето на Република Хрватска во Европската Унија, Сараќини истакна дека по влезот на Хрватска во ЕУ, економската и трговската соработка ќе продолжи согласно Спогодбата за стабилизација и асоцијација (ССА) меѓу Република Македонија и ЕУ. 

На средбата главен акцент беше ставен на подобрувањето на економските односи помеѓу двете држави, зголемувањето на трговската размена и преземањето на взаемни активности за поттикнување на идната соработка на полето на енергетските и инфраструктурните проекти, можностите за инвестирање во потенцијалите за експлоатација на минерални суровини и во туризмот.

„Република Македонија и Република Хрватска имаат одлични политички односи, а наша задача како министри е тие односи да се потрудиме да се рефлектираат и на полето на економијата. За само месец дена од последната посета во Хрватска, веќе ги реализиравме сите точки кои беа договорени. Најавената хрватска инвестиција од 6 милиони евра во отварање на фабрика за вода ’Мали Лошињ’ веќе почна да се реализира. Го усогласивме, а денеска и го потпишавме Договорот за изменување и дополнување на договорот за економска соработка и трговија помеѓу Република Македонија и Република Хрватска“, информираше министерот Сараќини, потенцирајќи дека соработката меѓу двете држави не треба да биде само на ниво на влади, туку треба да се интензивира и меѓу самите компании и коморите, поради што во текот на посетата беше организиран и бизнис форум.

Сараќини истакна дека од билатералната средба она што произлезе како заклучок е отварање на канцеларии во самите министерства на двете земји, чија цел ќе биде поддршка на компаниите во водење бизнис, како и можност македонските компании да се обратат во канцеларијата  во Хрватска, а хрватските во Македонија. Беше разгледана и можноста за воведување на чартер линии Скопје-Дубровник, Сплит-Скопје, Скопје-Загреб и обратно, бидејќи значењето од овие линии е повеќекратно, и за македонските, и за хрватските туристи. Покрај ова, беше укажано на можноста да се пренесе хрватското искуство во искористувањето на европските фондови, но и околу либерализацијата на пазарот на струја.

„Големината на економската размена помеѓу Македонија и Хрватска не можеме да ја сметаме за доволна, цифрата од 200 милиони евра е неприфатлива. Таа бројка може да биде многу поголема со оглед на можностите кои ги имаме во заедничката работа. Тоа што сакаме да го направиме е партнерство. Хрватска е врата во ЕУ и ние сме отворени за сите наши пријатели“, изјави хрватскиот министер за економија Иван Врдољак.

По средбата беше потпишан Договорот за изменување и дополнување на договорот за економска соработка и трговија, усогласен со европското законодавство, со кој се создава правна рамка за продлабочување на долгорочната соработка во повеќе области, производство на машини, енергетика и електротехничка индустрија, инфраструктура, земјоделство и прехранбена индустрија, фармацевтска и хемиска индустрија, дрвна индустрија, соработка меѓу мали и средни претпријатија, туризам, како и други области на стопанска и индустриска соработка, кои можат меѓусебно да бидат договорени.

По средбата, министрите Сараќини и Врдољак го отворија бизнис форумот кој се организира со цел да се воспостават деловни контакти меѓу македонски и хрватски компании од различни стопански дејности. Поздравувајќи ги бизнисмените од Хрватска и Македонија, Сараќини истакна дека правната рамка на билатералната стопанска соработка е веќе воспоставена, а со организирањето на Бизнис форумот започна да се делува во правец на нејзина реализација, при што главната алка се токму стопанствениците, кои треба да ги искористат директните бизнис средби на форумот за продлабочување на веќе постојните бизнис релации, но и за воспоставување на нови бизнис врски за идна конкретна соработка. 


Извор: Министерство за економија