10 совети за успешна прва средба со вашите клиенти

Автор: Justicia.mk
Прoчитана: 1235 пати
Датум на објава: 24/01/2017

 

Каква ќе биде вашата соработка со клиентот во голема мера зависи од тоа каков впечаток ќе оставите при првата средба. Во прилог 10 совети кои ќе ви помогнат  да оставите добар впечаток при првиот состанок со вашите клиенти.

 

  1. 1. Подгответе се

Ако имате состанок со клиент, тоа е затоа што нему му е потребна вашата експертиза во одредена област.  Без оглед на тоа дали се работи за решавање проблем, отворање фирма, или застапување при судски спор, треба претходно внимателно да се подготвите.

Вашата подготовка треба да започне од моментот кога тој ќе ви се обрати за помош.

 

  1. 2. Направете истражување

Истражувањето оди „рака под рака“ со подготовката за вашиот состанок. Притоа, треба да направите два вида на истражување.

Најпрво, дознајте кој клиентот всушност е. Во зависност од случајот или проблемот со кој ви пристапил, можеби ќе треба да дознаете дали и каде работи, колку долго е на одредено работно место итн. Внимавајте на тоа точно да го напишете и изговорите името и презимето на клиентот.

Понатаму, направете истражување во врска со главните проблеми и прашања на клиентот.  Голема е веројатноста дека пред  лично да се сретнете со клиентот ќе остварите некаква форма на комуникација, преку телефон или преку електронска пошта. При оваа првенствена комуникација, обрнете внимание на главните точки на разговорот. Критички анализирајте ја секоја точка, извлечете прашања кои клиентот можеби ги превидел и подгответе се да разговарате за правниот проблем со кој клиентот се соочува.

 

  1. 3. Прв впечаток: изгледајте и однесувајте се професионално

Одржување професионално однесување и професионален изглед покажува дека умеете да ја завршите работата ефективно. Секогаш трудете се да изгледате професионално, не само при првиот, туку и при секој нареден состанок со клиентот. Покрај тоа, ракувајте се со клиентот, одржувајте контакт со очи и внимателно слушајте го. На овој начин, на клиентот му покажувате дека сте отворен за соработка и дека може да ви верува.

 

  1. 4. Не го одржувајте состанокот во вашата канцеларија

За жал, вашата канцелрија може да биде „замка“ во која има многу одвлекувачи на вниманието.  Кога имате состанок со клиент, многу е важно да бидете фокусирани. Доколку состанокот го одржувате во вашата канцеларија, вниманието може да ви го одвлечат постојаното ѕвонење на телефони, ваши колеги влегуваат во канцеларијата затоа што сте им потребни, други клиенти кои доаѓаат затоа што им е потребна вашата помош итн. За да се избегнат вакви ситуации кои можат да бидат непријатни и за вас, и за вашиот клиент, закажете го состанокот надвор од вашата канцеларија. За време на состанокот, исклучете го звукот на вашиот телефон. Така ќе можете да му обрнете поголемо внимание на клиентот и да бидете фокусирани во текот на целиот состанок, без нешто друго да ви го одвлекува вниманието.

 

  1. 5. Не доцнете

Времето одвоено за состанокот му е подеднакво важно на вашиот клиент колку што ви е и вам. Заради тоа, секогаш трудете се да го започнете состанокот навреме. Ова е уште еден показател на вашата подготвеност и професионализам. Одвоете 10-15 минути пред почетокот на состанокот за уште еднаш да ги прегледате вашите белешки за истиот. Доколку сепак се случи да задоцните, навремено известето го клиентот.

 

  1. 6. Направете агенда за нештата на кои треба да обрнете најмногу внимание

Ваквата агенда не само што ќе ви заштеди време и вам, и на клиентот, туку и ќе ви помоге полесно и побрзо да дојдете до решенија, алтернативи и можности. На овој начин, на клиентот дополнително ќе му покажете дека работата ја вршите ефикасно и со максимална посветеност .

 

  1. 7. Претставете му ја реалната слика на клиентот

Претставувањето на реалната слика е многу важно за целата понатамошна соработка со вашиот клиент.  Пред состанокот, идентификувајте ги потенцијалните ризици и проблеми кои би можеле да настанат и информирајте го клиентот за истите. На овој начин, клиентот нема да има превисоки очекувања и нема да биде изненаден доколку се појави проблем. Освен тоа, направете груба пресметка на трошоците кои клиентот би можел да ги има.

 

  1. 8. Информирајте го клиентот за сѐ што се случува

Бидете транспарентни. Погрижете се клиентот постојано да биде во тек со тоа што се случува, навремено информирајте го за можните промени кои настанале или за додатните информации кои сте ги добиле.

 

  1. 9. На крајот на состанокот...

Пред крајот, уште еднаш поминете ги сите точки и консултирајте се со клиентот доколку имате нешто нејасно. Заблагодарете му се на клиентот за одвоеното време и потенцирајте му дека може да ви се обрати за сѐ што го интересира во врска со случајот. Пред да се разделите, ракувајте се уште еднаш. Погрижете се за тоа клиентот да знае дека неговиот случај е во сигурни раце.

 

  1. 10. Верувајте во себе и во она што го правите и знаете

Најважното нешто кое треба да го запомните е да верувате во себе. Тоа не важи само за првите состаноци, туку и за секој аспект од вашиот професионален, како и приватен живот. Работете на вашата самодоверба и постојано надградувајте се.