СЈО во Романија суди 1300 функционери за корупција

Автор: Justicia.mk
Прoчитана: 1406 пати
Датум на објава: 23/02/2017

 

Романската Специјална обвинителка изјави дека лани скоро 1.300 функционери се дадени на суд во случаи за корупција за штета што достигнува над 260 милиони евра. Лаура Ковеси Кодрута, која е на чело на државната антикорупциска агенција, денеска изјави дека на обвинителите им требаат стабилни закони за да може да си ја вршат работата.

 

Ковеси рече дека 3 министри, 17 пратеници, 16 судии и други функционери се меѓу обвиненијата на највисоко ниво што агенцијата ги поднесе минатата година.

 

Минатиот месец, владата издаде крајно според декрет со кој ќе се декриминализираше злоупотребата на службената положба, што предизвика масовни протести. Премиерот Сорин Гриндеану ја повлече мерката.

 

Ковеси рече: „Ние сакаме да се бориме против корупцијата, но напорите мора да се поддржани од стабилни законодавство и институционална рамка“.

 

Претседателот Клаус Јоханис ја нарече романската антикорупциска акција, која е фалена од западните сојузници, „неопходна ако сакаме модерна држава“.


Извор: http://sdk.mk/