Понеделник неработен ден за припадниците на српската заедница во Македонија

Автор: Justicia.mk
Прoчитана: 501 пати
Датум на објава: 21/01/2014

 

Понеделник, 27ми јануари, е наработен ден за припадниците на српската заедница во Македонија по повод празникот Свети Сава.

 

Сава, роден Растко Немањич, е заслужен за издејствување на независноста на Српската православна црква и прогласен за прв архиепископ на српскиот народ.

 

Врз основа на податоци објавени на веб-порталот на Агенцијата за остварување на правата на заедниците најголем број срби во Македонија живеат во Скопје (14.298), Куманово (9.062), Тетово (604), Росоман (409), Битола (541) и Штип (297).