„ШПИОН“ влезе во судница

Автор: Justicia.mk
Прoчитана: 454 пати
Датум на објава: 27/01/2014

 

Под силно полициско обезбедување и детална безбедносна контрола и претрес започна судскиот процес за случајот „Шпион“. Во обвинителниот акт, долг повеќе од стотини страници, обвинетите се товарат за злосторничко здружување предводено од страна на првообвинетиот Маријан Ефремов, веднаш по неговото отпуштање од Агенцијата за разузнавање. Меѓу 19-те обвинети има разузнавачи, контраразузнавачи, воени разузнавачи, поранешни и актуелни вработени во Армијата, Државниот архив, поранешниот директор на Управата за спречување на перење пари и финансирање тероризам Ване Цветанов, поранешниот шеф на Кабинетот на претседателот на Собранието Марјан Маџовски и други.

 

Лицата се сомничат за шпионажа и обезбедудување на тајни податоци на странски безбедносни служби меѓу кои имало и државни тајни, измама, изнуда, уцена злоупотреба на државна службена или воена тајна, и злосторничко здружување.

 

На самиот почеток од судењето, адвокатот на Ефремов, побарал одложување на судскиот процес но судот го одбил. Процесот продолжува во среда, без присуство на новинарите по барање на обвинетите.