Уставен суд ненадлежен по иницијативата за оспорување на постапката за донесување на Буџет 2013

Автор: Justicia.mk
Прoчитана: 386 пати
Датум на објава: 30/01/2014

 

Уставниот суд се произнесе како ненадлежен за постапување по иницијативата со која се бараше проверка на уставноста на донесувањето на буџетот за 2013-та година. Поради тоа што важноста на буџетот за 2013-та година била до 31 декември 2013-та година, Законот за извршување на буџетот на Република Македонија за 2013 година веќе нема правна важност, што значи дека нема правна претпоставка и основа да се разгледува. Дополнително, донесувањето на буџетот во собраниските комисии е уредено со деловникот на собранието и ако е тој прекршен, за тоа не е надлежен Уставниот суд.

 

Во иницијативата беше оспорен начинот на кој беше донесен буџетот за 2013-та, кога од собраниската сала беа исфрлени пратениците од опозицијата и новинарите, донесен без потпис од претседателот на Комисијата за финансирање и буџет.