ИЗБОРИ 2014: Закажани претседателските избори

Автор: Justicia.mk
Прoчитана: 512 пати
Датум на објава: 01/02/2014

 

Претседателот на Собранието, Трајко Вељаноски, го потпиша Решението за распишување на претседателските избори. Изборите се закажани за на 13 април 2014 (недела), пред Велигден.

 

Изборот за претседател на Републиката се врши во последните 60 дена од мандатот на претходниот претседател. Право да поднесат листа на кандидат за претседател на државата  имаат најмалку 10000 потписи на избирачи кои се во Избирачкиот список или 30 пратеници.

 

Ако во првиот круг ниту еден кандидат  не го добие потребното мнозинство гласови, во вториот круг се гласа за двајца кандидати, кои во првиот круг добиле најмногу гласови. Вториот круг се одржува во рок од 14 дена од завршувањето на првиот круг на гласање, во кој победува кандидатот кој добил мнозинство гласови, но на гласање мора да излезат повеќе од половина избирачи. Доколку и во вториот круг ниту еден од кандидатите не го добил потребното мнозинство гласови, се повторува целата изборна постапка.

 

Според Изборниот законик, гласањето започнува во 07:00 часот и завршува во 19:00  часот.