Норвешка нуди работа за странци и плата од 4.500 евра

Автор: Justicia.mk
Прoчитана: 1065 пати
Датум на објава: 02/02/2014

Европската канцеларија за вработување (EURS) објави извештај во кој се наведува дека на Норвешка и се потребни инженери, предшколски вопитувачи, наставници, лекари, медицински сестри, психолози, возачи на автоус, таксисти и готвачи.

 

На странските работници во оваа земја им се нуди просечна плата од 4.500 евра. Според наводите на ЕУРЕС, заинтересираните треба да се пријават за дозвола за престој во период од три месеци во локалната полициска станица во Норвешка. Странец во Норвешка може да остане шест месеци додека бара вработување.

 

Условите за работа се меѓу најдобрите и најхуманите во светот. Платата се исплаќа месечно, се работи 7,5 часа на ден, максимум 40 часа во неделата. Вработените имаат во просек по 25 дена годишен одмор, а оние над 30 години старост - 30 дена платен одмор.


Извор: Слободен печат