ELSA ExYu Conference, Skopje 2013

Автор: justicia.mk
Прoчитана: 736 пати
Датум на објава: 09/10/2013

ELSA (European Law Students' Association) Македонија ја има честа оваа година да ја организира петтата по ред регионална ELSA ExYu конференција, која ќе се одржи од 21 до 24 ноември во Скопје. Присутни ќе бидат ELSA асоцијациите од Словенија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Србија.

 

Во фокусот на конференцијата ќе биде борбата против трговијата со луѓе со цел да се подигне свеста кај народот и да се надгради знаењето на студентите по право и младите правници за постоењето на оваа проблематика. Конференцијата ќе се состои од различни активности спроведени од правници, експерти од праксата, засегнати НВО и други. Сесиите ќе вклучуваат работилници, случаи, преглед на постоечката легислатива и други активности преку кои ќе се дојде до дополнителни методи и заклучоци за како до поефикасна борба против трговијата со луѓе.

 

Покрај сето ова, секако ќе се негуваат пријателството, соработката и многу дружење.

 

Подетални информации и пријавување следете го овој линк до официјалната веб-страна на настанот.

 

Ваквата соработката помеѓу националните ELSA асоцијации од територијата на прошла Југославија, официјално започнала во 2009 година во Србија, следено со Декларација за соработка потпишана од страна на ELSA претседателите на овие држави во 2010 година во Словенија. ELSA (European Law Students' Association) е најголемата независна асоцијација на студенти по право.