Односи меѓу Република Македонија и ЕУ

Автор: justicia.mk
Прoчитана: 1083 пати
Датум на објава: 22/12/2013

20 јуни 2011 Луксембург, На покана на Високиот претставник Катрин Ештон, министерот за надворешни работи, Антонио Милошоски учествуваше на редовниот годишен состанок на министрите за надворешни работи на земјите од Европската унија и од Западен Балкан, којшто се одржа на иницијатива на актуелниот претседавач со Унијата, Унгарија.

12 мај 2011 година, За време на Унгарското претседателство со ЕУ, во официјална посета на Македонија престојуваше Премиерот на Унгарија, Виктор Орбан, пришто оствари средби со највисокото државно раководство на Република Македонија. За време на посетата, тој нагласи дека "Македонија и припаѓа на Европа и европски интерес е таа што поскоро да ги започне преговорите за членство во ЕУ".

9 април 2011 година, Претседателот на Европската комисија Жозе Мануел Баросо, придружуван од комесарот за проширување Штефан Филе, ја посети Република Македонија, при што во Охрид оствари средби со највисокото државно раководство на Република Македонија. За време на посетата, Претседателот на ЕК, Баросо и Претседателот Ѓорѓе Иванов, одржаа предавање насловено „На патот кон интеграцијата во ЕУ: Партнери во реформите за наша заедничка европска иднина“.

7 април 2011 година, Европскиот  Парламент ја усвои Резолуцијата за напредокот на Република Македонија за 2010 година, со што ја реафирмираше својата позиција за потребата од итно отворање на пристапните преговори со Македонија, повикувајќи го повторно Советот, односно сите земји-членки на Унијата неодложно да овозможат почеток на преговорите.

12 март 2011 во Будимпешта, На покана на Високиот претставник Кетрин Ештон и министерот за надворешни работи на Унгарија Јанош Мартоњи, министерот за надворешни работи на Република Македонија Антонио Милошоски учествуваше на неформалниот состанок на Министрите за надворешни работи на земјите-членки на Европската унија, т.н. Гимних.

10 февруари 2011 година во Брисел, официјално се промовира Неформалната група за поддршка на Македонија во Европскиот парламент „Пријатели на Македонија“, со која претседава европратеникот Martin Kastler (EPP, Германија).

13 јануари 2011 во Будимпешта, На покана на државниот секретар во Министерството за надворешни работи на Република Унгарија Енико Ѓори, министерот за надворешни работи на Република Македонија Антонио Милошоски учествуваше на неформалниот состанок на министрите и државните секретари за Европа на земјите-членки на ЕУ, на кој за прв пат беа поканети да учествуваат претставници на земјите-кандидати.  

1 јануари 2011, се воспостави трговската асоцијација (зона на слободна трговија) меѓу Република Македонија и ЕУ согласно Спогодбата за стабилизација и асоцијација.

9 ноември 2010, Европската комисија ја обнови препораката за почеток на пристапните преговори со Македонија, изнесена во Извештајот за напредокот на Македонија во 2010

11 септември 2010 во Брисел, На покана на министерот за надворешни работи на Белгија Стивен Ванакере, министерот за надворешни работи на Република Македонија Антонио Милошоски учествуваше на неформалниот состанок на Министрите за надворешни работи на земјите-членки на Европската унија, т.н. Гимних.

27 јули 2010 во Брисел, се одржа Седмиот состанок  на Советот за стабилизација и асоцијација меѓу Република Македонија и ЕУ, согласно Спогодбата за стабилизација и асоцијација.

3 и 4 јуни 2010 година, во Скопје се одржа Седмиот состанок на Комитетот за стабилизација и асоцијација.

2 јуни 2010 во Сараево, во организација на Шпанското претседателство со ЕУ, се одржа состанок на високо ниво ЕУ–З.Балкан, со цел одбележување на 10-годишнината од Загребскиот самит ЕУ-З.Балкан (ноември 2000), на кој. ЕУ ја потврди посветеноста кон земјите од З.Балкан и нивната европска интеграција, потенцирајќи дека тоа останува еден од последните предизвици за градење демократска и обединета Европа и дека Брисел ќе продолжи со поддршката за напорите на регионот да ги исполни критериумите за членство.

5-6 март 2010, Министерот за надворешни работи Антонио Милошоски учествуваше на нефрмалниот состанок на министрите за надворешни работи на ЕУ (Гимних формат)

20-22 јануари 2010, Одржан Неформален состанок на министрите за правда и внатрешни работи, Толедо, Шпанија

29 декември 2009, Владата на Република Македонија ја усвои Националната програма за усвојување на правото на ЕУ за 2010

30 ноември 2009,  Советот на ЕУ донесе финална Одлука за укинување на визниот режим на Европската унија кон Република Македонија, со стапување на сила од 19 декември 2009 година

16 - 17 ноември 2009, Министерски форум Европска Унија – Западен Балкан за правда и внатрешни работи, Брисел

3 ноември 2009, Владата на Република Македонија усвои Акциски план за активности со рок на исполнување до декември 2009 година, согласно препораките од Извештајот на Европската комисија за напредокот на Република Македонија

14 октомври 2009, Објавен Редовниот извештај на Европската комисија за напредокот на Република Македонија во 2009 година во кој Комисијата му препорача на Советот усвојување одлука за почеток на преговорите

29 септември 2009, Европратеникот Зоран Талер од Словенија е именуван за нов известител на Европскиот Парламент за Република Македонија 

4-5 септември 2009, Неформален состанок на министрите за надворешни работи на земјите-членки на ЕУ и земјите од Западен Балкан, Стокхолм, Шведска

27 јули 2009, Во Брисел се одржа Шестиот состанок на Советот за стабилизација и асоцијација 

15 јули 2009, Европската комисија го усвои Предлогот на Советот на ЕУ за измена на Регулативата 539/2001 за префрлување на Република Македонија на „позитивната“ Шенген листа 

18-19 јуни 2009, Во Брисел се одржа Шестиот состанок на Комитетот за стабилизација и асоцијација

28 март 2009, Неформален состанок на министрите за надворешни работи на земјите-членки на ЕУ и земјите од Западен Балкан, Хлубока, Чешка Република

12 март 2009, Европскиот парламент во Стразбур, со 478 гласови "за", 92 "против" и 42 "воздржани", усвои Резолуција за напредокот на Република Македонија во 2008 година, врз основа на Извештајот на европратеникот Ерик Мејер

15 декември 2008, Собранието на Република Македонија усвои Резолуција за приоритетите во 2009 година во процесот на пристапување на Република Македонија кон Европската унија

8 декември 2008, Во Брисел се одржа Петтиот состанок на Советот за стабилизација и асоцијација

28 ноември 2008, Европската комисија подготви "Иницијална оценка за имплементација на Патоказот за визна либерализација на Република Македонија

ноември 2008, Владата на Република Македонија усвои Скица за реализација на препораките содржани во Извештајот на Европската комисија

5 ноември 2008, Објавен Редовниот извештаj на Европската комисија за напредокот на Република Македонија во 2008

18-19 септември 2008, Петти состанок на Комитетот за стабилизација и асоцијација,    Скопје

28-29 март 2008, Неформален состанок на Министрите за надворешни работи на земјите-членки на ЕУ и земјите од З.Балкан

23 април 2008, Усвоена Резолуција на Европскиот Парламент за напредокот на Република Македонија во 2007

5 март 2008, Објавена Информацијата на ЕК “Западен Балкан: зајакнување на   европската перспектива“

20 февруари  2008, Отворен Дијалогот за либерализација на визниот режим со Европската комисија, Скопје

1 јануари  2008, Стапија на сила Спогодбата за визно олеснување и Спогодбата за реадмисијата со ЕУ

25 декември 2007, Собранието на Република Македонија основа Национален совет за евроинтеграции

27-28 ноември 2007, Одржан Четвртиот состанок на Мешовитиот парламентарен комитет Република Македонија – Европски Парламент, Брисел

27 ноември 2007, Собранието усвои Резолуција за приоритетите за пристапување на Македонија во ЕУ и за отворање преговори за членство во ЕУ

6 ноември 2007, Објавен Редовниот извештај за напредокот на Република Македонија во 2007, Стратегијата за проширување во 2008 и нацртот на Пристапното партнерство

19 септември 2007, Потпишани Спогодбата за олеснување на визниот режим и Спогодбата за реадмисија со ЕУ

24 јули 2007, Четврти состанок на Советот за стабилизација и асоцијација, Брисел

14-15 јуни 2007, Четврти состанок на Комитетот за стабилизација и асоцијација, Брисел

мај 2007, Завршени преговорите за измена на Спогодбата за стабилизација и асоцијација во однос на пристапувањето на Бугарија и Романија во Европската Унија

февруари 2007, Политички форум Европска Унија-Западен Балкан на ниво на министри за надворешни работи, Брисел

декември 2006, Трет состанок на Советот за стабилизација и асоцијација, Брисел

ноември 2006, Објавен Редовниот извештај на Европската комисија за напредокот на Република Македонија во 2006 г.

септември 2006 , Трет состанок на Комитетот за стабилизација и асоцијација, Скопје

јуни 2006, Потпишување на Хоризонталната спогодба меѓу РМ и Европската заедница за некои аспекти на воздухопловните услуги, Луксембург

март 2006, Форум Европска Унија-Западен Балкан на ниво на министри за надворешни работи во организација на Австриското претседателство со Европската Унија, Салцбург

декември 2005, Завршување на полициската мисија "Проксима

декември 2005, Европскиот совет одлучи на Република Македонија да и додели статус на земја-кандидат за членство во Европската Унија

ноември 2005, Европската комисија усвои Мислење во врска со барањето на Република Македонија за членство во Европската Унија со препорака за доделување статус на земја-кандидат за членство во ЕУ

август 2005, Стапи на сила Протоколот кон Спогодбата за стабилизација и асоцијација во однос на пристапувањето на 10 нови членки во ЕУ

август 2005, Стапи на сила Спогодбата за безбедносните процедури за размена на класифицирани информации меѓу РМ и ЕУ

јули 2005, Втор состанок на Советот за стабилизација и асоцијација

јуни 2005, Втор состанок на Комитетот за стабилизација и асоцијација

февруари 2005, Предавање на Одговорите на Прашалникот на Европската комисија

октомври 2004, Претседателот на Европската комисија Романо Проди го предаде во Скопје Прашалникот на Европската комисија во врска со барањето на Република Македонија за членство во ЕУ

септември 2004, Прв состанок на Советот за стабилизација и асоцијација

јуни 2004, Прв состанок на Комитетот за стабилизација и асоцијација

април 2004, Стапување во сила на Спогодбата за стабилизација и асоцијација, прва од редот на земјите од Процесот за стабилизација и асоцијација

март 2004, Поднесување на барањето за членство во ЕУ

февруари 2004, Донесување Декларација на Собранието на Република Македонија за поднесување барање за членство во Европската унија

декември 2003, Завршување на воената мисија “Конкордија“ и отпочнување на полициската мисија “Проксима“

јуни 2003, Самит ЕУ – Западен Балкан, Солун

март 2003, Отпочнување на Воената мисија на ЕУ “Конкордија“ во Република Македонија

јануари 2002, Потпишан Протоколот за вино и алкохолни пијалоци кон ССА

јуни 2001, Стапување во сила на Времената спогодба за трговија и трговски прашања

април 2001, Потпишана Спогодбата за стабилизација и асоцијација и Времената спогодба за трговија и трговски прашања, во Луксембург 

декември 2000, Вклучување на Македонија во програмата CARDS за 2002-2006 год 

ноември 2000, На маргините на Самитот Европска Унија- Западен Балкан во Загреб парафирана Спогодбата за стабилизација и асоцијација

јуни 2000, На Самитот на ЕУ во Феира беше понудена перспектива за членство

март 2000, Почеток на преговорите за склучување Спогодба за стабилизација и асоцијација

март 2000, Отворање на Делегација на ЕК во Република Македонија

јануари 2000, Обновена и дополнета Спогодбата за трговија со текстилни производи

јуни 1999, Европската комисија усвои Извештај за можноста за отпочнување на преговори за Спогодба за стабилизација и асоцијација со Република Македонија

март 1999, Втор состанок на Советот за соработка

март 1998, Потпишување на Спогодбата за трговија со текстилни производи (со ретроактивна важност од 1 август 1997

март 1998, Назначување на првиот Постојан претставник на Европската комисија во Република Македонија

март 1998, Прв состанок на Советот за соработка

февруари 1998, Прв состанок на Политичкиот дијалог РМ-ЕУ

јануари 1998, Стапување во сила на Спогодбата за соработка и основање на Советот за соработка

ноември 1997, Стапување во сила на Спогодбата за транспорт

април 1997, Потпишување на Спогодба за соработка и Спогодба за транспорт во Луксембург

ноември 1996, прва средба на Делегацијата на Собранието на Република Македонија со Делегацијата на Европскиот Парламент за соработка со Југоисточна Европа

март 1996, Вклучување на Република Македонија во Програмата ФАРЕ

февруари 1996, Подигнување на Мисијата на Република Македонија во Брисел на амбасадорско ниво

декември 1995, Воспоставување дипломатски односи помеѓу Република Македонија и ЕУ (ова не беше можно да се постигне се до потпишувањето на Времената спогодба со Република Грција во септември 1995)

ноември 1992, Отворање Канцеларија на ФАРЕ во Скопје

октомври 1992, Република Македонија назначи свој дипломатски претставник во Брисел