Членството на Република Македонија во НАТО

Автор: justica.mk
Прoчитана: 2199 пати
Датум на објава: 22/12/2013

Членството на Република Македонија во НАТО останува стратегиски приоритет на надворешна политика на нашата земја. Интеграцијата во Евро-атлантските структури е наша аспирација, но и логична последица на постигнатиот напредок, во кој земјата инвестираше повеќе од една деценија.

 

Република Македонија својата определба за интеграција во Евро-атлантските структури ја дефинираше уште во 1993 година, кога Собранието на Република Македонија едногласно ја усвои Резолуцијата  за пристапување на Република Македонија во НАТО и истата повторно ја потврди во 2007 година.

 

Како долгогодишен партнер, Република Македонија се докажа како достоен сојузник на Алијансата, подготвена да ги промовира заедничките демократски вредности и одговорности. Република Македонија останува на определбата за учество во активностите на меѓународната заедница со цел справување со заканите и предизвиците по меѓународниот и регионалниот мир и безбедност.

 

Во финалната Декларација од Самитот на НАТО во Букурешт (2-4 април 2008 г), јасно беше призната посветеноста на Република Македонија кон вредностите и оперативните активности на НАТО и напредокот на земјата во севкупните реформски процеси. Сепак поканата за Република Македонија за полноправно членство во НАТО изостана поради спротивставувањето на една држава членка, со образложение дека ќе биде испратена веднаш штом ќе се изнајде заедничко прифатливо решение за спорот околу името.

 

 

На самитот во Чикаго, одржан на 20-21 мај, 2012 година, членките на НАТО ја реафирмираа нивната одлука од Букурешт во 2008-ма и последувателните самити, со која „упатуваат покана на Република Македонија да и се придружи на Алијансата“ штом ќе биде постигнато заедничко прифатливо решение по прашањето околу името во рамки на ОН, едновремено повикувајќи на интензивирање на напорите за постигнување на оваа цел. НАТО сојузниците истакнаа дека „скорото решение и членството ќе придонесе кон жбезбедноста и стабилноста во регионот. Тие ја поздравија долготрајната посветеност на Република Македонија кон процесот за зачленување во НАТО. 

 

Во рамките на Самитот на НАТО во Чикаго, министерот Попоски учествуваше на состанок на Северно-атлантскиот Совет со земјите аспиранти за членство во НАТО (Република Македонија, Црна Гора, Босна и Херцеговина и Грузија), на ниво на министри за надворешни работи. На состанокот беше разговарано за натамошните активности и соработка на НАТО со партнерите, како и за политиката на проширување на Алијансата. Министрите на НАТО подвлекоа дека ова е последен Самит без проширување, го поздравија придонесот на Република Македонија кон регионалната и глобалната безбедност и истакнаа дека нашата земја ги исполни клучните критериуми за членство.

 

 

На состанокот Република Македонија – Северно-атлантски Совет, одржан на 12 септември, 2012 година, амбасадорите на НАТО заклучија дека Република Македонија успешно ги реализира плановите и активностите предвидени со 13-от циклус на Акциониот план за членство. Националната годишна програма за 2012-2013 година ќе биде презентирана на НАТО кон крајот на 2012 година.